26 Ağustos 2009 Çarşamba

İŞSİZLİĞE, KALİTESİZ EĞİTİME YATIRIM

Eyleme hazır, dinamik, aktif, araştıran, kendine güvenen, özveride bulunan, tecrübeye inanan, geleceğine kendi sesini katmak isteyen, gençlerin katılımını ve sorunlarını artık iyice sorun eden sorunlara çözüm ve ses bulma konusunda iyice çaba sarfedecek GEG!
Her ile üniversite açıp o ilin gelişeceğine inanan ve bunun üzerinde politikalar üreten devlet ne yazik ki! kalitesizlikten ödün verdi. Gene bölgesel dengesizliğn ekonomik sorunların içine düştü.

Haberimize bir bakalım!

Tabela Üniversiteleri Zorda!

Gerekli kriterler yerine getirilmeden kurulduğu için yoğun eleştiriler alan ve "tabela üniversite" olarak nitelendirilen üniversiteler, yaşanan akademik kadrolardaki açık yüzünden zor durumda. Türkiye genelinde tüm illerde üniversite ya da üniversitelere bağlı fakülte ve yüksekokullar açılmasına rağmen, fiziki mekân ve akademik kadro yetersizliği, öğrencileri başka adreslere yönlendiriyor.

AMA BİZ BURAYI KAZANMADIK!

Bu yıl Hakkâri Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi"ni kazanan tüm öğrenciler, Çukurova Üniversitesi"nde (ÇÜ) öğrenim görecek. ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Newsweek dergisine yaptığı değerlendirmede, üniversitesinin durumunu anlattı. Akınoğlu, ÇÜ” nün 12 fakültesi, 4 yüksekokulu, 8 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuarı, 3 enstitüsü ve 23 araştırma ve uygulama merkezi olduğunu ifade etti.

MİSAFİR PERVER!

Akınoğlu, “Üniversitemiz, bu çabalarının yanı sıra başka üniversitelerin öğrencilerine de kucak açıyor. Gerek fiziki mekân, gerekse akademik kadro yetersizliği bulunan üniversitelerimize bu ihtiyaçlarını gidermede büyük katkı sağlıyoruz. Sütçü İmam Tıp Fakültesi öğrencileri, yaklaşık 10 yıldır olduğu gibi bu yıl da ilk 3 yıllık eğitimlerini üniversitemizde alacaklar. Hakkâri Eğitim Fakültesi"ni kazanan 125 öğrencinin tamamı da ÇÜ"de öğrenim görecek. Selçuk Hukuk Fakültesi"ne biz geçen yıl 20 öğrencimizi vermiştik. Bu yıl ise bu üniversitenin tüm hukuk fakültesi öğrencilerini ÇÜ"de konuk edeceğiz” dedi.

28"İ BİR İSTANBUL ETMİYOR!

Hükümet, "her ile bir üniversite" sloganı ile hareket ederken, kurulan 17 üniversite ve bu yıl bütçeye yeni giren 9 üniversitenin toplam bütçesi, İstanbul Üniversitesi"nin bütçesine yetişemedi. 2009 mali yılı genel bütçe ödenekleri belirlenirken, 2007"de ve 2008"de kurulan 28 üniversiteye toplam 406 milyon 450 bin TL bütçe ayrıldı. 2009 mali yılı genel bütçe ödeneklerine göre İstanbul Üniversitesi bütçeden 486 milyon TL pay aldı.
Geçen yıl ve bu yıl kurulan üniversiteler, 2009 yılı bütçesinin yanı sıra 2010 ve 2011 tahmini bütçelerde de "tabela bütçesi" ile yetinecek. Toplam 28 üniversitenin 2009 yılındaki bütçesi 406 milyon TL olurken, 2010 yılı tahmini bütçesinde bu üniversitelere 507 milyon TL, 2011 yılı tahmini bütçesinde ise 652 milyon TL ayrılması öngörüldü.

20 YILDA ANCA KAMPÜS OLURLAR

Son iki yılda kurulan 41 üniversitenin altyapı yatırımları için 10 milyar dolar ve 30 bin de öğretim üyesi eksiği, üniversitelerin "tabeladan ibaret" olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, gerekli ödeneğin ayrılmaması ve öğretim elamanı sıkıntısının giderilmemesi durumunda üniversitelerin ancak 20 yıl sonra kampus haline gelebileceğini söylüyor.

1 yorum: