22 Ağustos 2009 Cumartesi

SaMSuNLuLaR 'SaĞLıKSıZ' oLMaKTaN ÇoK MeMNuN...:X

Öncelikle ikinci günden herkese merhaba,hepinizin sağlıklı bir gün geçirmenizi dileriz...:)

Bugünkü ilk atölyemizde bize gizemli zarflar hazırlandığını ve zarfların içinde çeşitli görevlerin bizi beklediğini gördük.Sonra düştük yollara...

Biz:Sağlıkçılar Grubuyduk.(Özen Yılmaz Hakan)

Görevlerimizi 'Sağlık' alanıyla ilgili belirli şeyler yaparak tamamlamaya çalıştık.Sokakta rastladığımız herkesle sohbet ettik.Sohbetlerimizin içeriği 'Genel Sağlık Bilgilerimiz ve Sağlık Haklarımız'dı.Bizce durum çok vahimdi.İnsanlara çeşitli sorular sorduk ve aldığımız cevaplar bizi bayağı şaşırttı ve düşündürdü.İnsanlar kendi 'Sağlık Hakları' konusunda bilinçsiz ve bilgisizlerdi. Sağlık Hakları sınırlarını bile bilmiyorlardı.İnsanlar 'Sağlık Hizmetleri' konusunda çevrelerinde var olan her şeyi yeterli görüyorlardı.Ama en basitinden sohbet ettiğimiz kimse her 6 ayda bir rutin ağız ve diş sağlığı kontrolüne bile herhangi bir hekime gitmiyorlarmış!

Gençlerin arasına karıştığımızda ise onlardan yine bizi şoke edici olumsuz şeyler duyduk.Genç nüfusun (ergenlik dönemi diye saydığımız ülkemizdeki 13-21 yaş arası gençlerin) 'Cinsel Sağlıkları' hakkında pek çok şeyden habersiz olduklarını,etiksel değerlere atıfta bulunarak kendi arkadaş ortamlarında bile bu konular üzerinde en küçük bir yorum bile yapmadıklarını öğrendik.'Genel Sağlık' bilgileri konusunda da eksik olduklarını gördük.Araştırmadıklarını, yorumlamadıklarını ve incelemdiklerini öğrendik,üzüldük...



Hakan olarak belirtmek istediğim iki şey var 'Sağlık Konusunda!':

İnsanlarla yaptığımız sohbet neticesinde ortaya çıkardığım iki yanlışımız var.Bildiğim kadarıyla onları düzeltmek istiyorum.



*Birincisi sağlık birimi olan 'Acil Servisler' sağlığımızla ilgili olumsuzluk yaşadığımız her durumda hizmet almak için başvurulacak birimler değildir!(Örneğin;vücut ısımızın yükselmesi neticesinde ortaya çıkan ateşlenmelerde Acil Servise başvurmamıza gerke yoktur!Ateşlenmeler basit sağlık bilgileriyle çözebileceğimiz bir sorundur.Ancak bize çok ciddi bir rahatsızlık durumu oluşturursa Acil Servislere başvurulmalıdır gibi...)



*İkincisi AIDS Bulaşıcı bir "Hastalık!" değildir.Lütfen bu konuda tam,nitelikli ve doğru bilgiler edinelim.O zaman herkesi örgütlenmelerinden 'Üreme Sağlığı' ve 'Sağlık Okur Yazarlığı' yaygınlaştırma eğitimleri istemeye/almaya davet ediyorum!



Genel Sağlık Bilgileriniz ve Sağlık Haklarınız konusunda benden istediğiniz bilgilenmeleri isterseniz alabilirsiniz...;)



Bu atölye çalışmasına dair aktaracaklarım bu kadar.Hepinize sağlıklı dileriz...;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder