24 Eylül 2009 Perşembe

Dünyada da ''Online Sansür'' bitmiyor... :/

Çin'in kuzey batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesinin merkezi Urumçi'de çıkan çatışmalar sonrasında resmi rakamlara göre 156 kişi öldü, 1080 kişi de yaralandı. Olayların daha fazla büyümesinden korkan Çin Hükümeti'nin sosyal iletişim siteleri Twitter, Facebook, Google servislerinden Gtalk, Gmail, Google Apps ve Youtube sitelerine erişimi engellediği iddiaları ortaya atıldı. İran'daki seçim sonuçlarına itiraz eden muhaliflerin Facebook üzerinden örgütlenmesi üzerine siteye uygulanan sansür ise zihinlerimizdeki tazeliğini korurken WebsitePulse sitesinden yaptığım testlerde Çin'in Shangai kentinden Facebook ve Youtube'a erişilemediğini gördüm.

Sansürcü Ülkeler;
Dünyada internete sansür uygulayan ülkeler Çin, Vietnam, Ermenistan, Fas, İran, Suriye, Küba ve Suudi Arabistan olarak sıralanırken Türkiye'nin bu ülkelerin peşinden geldiğini söylemek ülkemiz adına pek hoş bir durum değil. Ağustos 2008 itibariyle Türkiye'de zararlı içerik dolayısıyla kapatılan internet sitesi sayısı 800 civarında idi. Bu sayı maalesef her geçen gün artarak devam ediyor. Internet ortamı için 5651 sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun' 23 Mayıs 2007'de yürürlüğe girdi. Bu kanunda yasak kapsamına giren 8 suç bulunmaktadır. Bunlar Atatürk aleyhine işlenen suçlar, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlamayı içeren suçları içeriyor. Suç ile her zaman mücadele edilmeli, buna yardımcı olmayı bir vatandaşlık görevi olarak kabul etmek gerekir. Ancak 6,5 milyarlık dünyada 70 milyonluk Türkiye'de internete konulan yasağı deve kuşunun başını kuma gömmesine benzetilebiliriz. Türkiye'den erişilmesi istenmeyen içerikler diğer ülkelerden erişilebilir durumda.

Gazete Sitelerine Sansür;
Geçtiğimiz aylarda Takvim gazetesinin web sitesine erişim mahkeme kararı ile birkaç gün engellenmişti. Bu engellemenin sebebi gazetede yayınlanan bir haber ile ilgili açılan dava idi. Benzer bir erişim yasağı Vatan Gazetesi'nin sitesine de uygulanmıştı. Gazetede çıkan haberler ile ilgili mahkeme kararı ile gazetede tekzip yayınlanırken bir gazetenin yayınını durdurmak internet sitelerinde olduğu kadar kolay değil.

Yasakçıların gözdesi Youtube;
Hakkında mahkeme kararı ile en çok erişim yasağı bulunan site açık ara farkla Youtube. Nerdeyse her sulh ve ceza mahkemesinin Youtube'a erişim yasağı kararını görmek mümkün. Yasak kalktı diye sevinmeye fırsat bulamadan yeni bir mahkeme kararı ile erişim engelleniyor. Ama tüm bu yasaklara rağmen internet sitelerinin trafik ölçümünü yapan Alexa verilerinde Youtube Türkiye'de en çok ziyaret edilen 5. Site olarak görünüyor.

Ekşi Sözlük'ten Siyah Bant;
Sansürden en çok canı yanan sitelerden biriside Ekşi Sözlük oldu. Siteye birçok kez erişim mahkeme kararı ile engellendi. Ekşi Sözlük uzun süredir logosunun üzerindeki siyah bant ile internetteki sansürü protesto ediyor. Özgürlükler platformu olarak gösterilen Ekşi Sözlük de bazı girişlerin site yönetimi tarafından silinmesi ise ekşi sözlüğün sansür konusunda bir çelişki yaşadığını gösteriyor. İnternet hayatın bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Gerçek hayatta karşılaştığımız yasakları sanal dünyada da görüyoruz. İnternetteki sansürden kurtulmak için önce insanların kafalarındaki sansürlerden kurtulmaları gerekecek gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder